Uleiurile esentiale sunt supuse unui proces natural de oxidare, care le modifica proprietatile, mirosul si calitatea terapeutica. Acest proces depinde de compozitia chimica a uleiului, de calitatea plantelor si a procesului de obtinere precum si de conditiile de depozitare, in special dupa deschiderea sticlutelor. Durata medie de viata a unui ulei esential este de aproximativ 3 ani, dar in functie de tipul uleiului, poate varia intre 1 si 8 ani. De exemplu, uleiurile din citrice sau Tamaie se oxideaza mult mai repede decat celelalte uleiuri esentiale (1-2 ani), in timp ce uleiurile de Vetiver, Santal si Patchouli, au o durata de viata intre 4-8 ani. Practic, orice ulei esential, chiar daca este stocat in cele mai bune conditii, isi va pierde la un moment dat proprietatile, ca urmare a oxidarii.
Oxidarea uleiurilor esentiale este un proces de durata, care se intinde pe parcursul catorva luni. Odata inceput, el nu poate fi oprit, dar poate fi incetinit, astfel incat sa ne putem bucura cat mai mult timp de efectele terapeutice ale uleiurilor noastre esentiale.
Pentru ca uleiurile esentiale sa aiba grija de noi, trebuie sa avem si noi grija de ele si sa tinem cont de factorii care accelereaza procesul natural de oxidare:
-
aerul (oxigenul): cu cat un ulei esential este expus mai des si mai mult la aer, cu atat se va oxida mai repede. De aceea, este foarte important sa deschidem sticlutele de ulei esential doar atunci cand le folosim, sa nu le tinem fara capac si sa infiletam bine dopul dupa utilizare.
-
lumina este un alt factor cu impact direct in durata de viata a uleiurilor esentiale; din acest motiv, uleiurile esentiale se pastreaza in recipiente din sticla (nu plastic, deoarece uleiurile corodeaza plasticul) bruna sau albastra, care filtreaza lumina soarelui si protejeaza continutul. Chiar daca le pastram in sticlutele potrivite, cu siguranta nu trebuie sa le expunem pe perioade prelungite in lumina directa a soarelui.
-
caldura: parerile privind temperatura optima pentru pastrarea uleiurilor sunt impartite: unii aromaterapeuti recomanda pastrarea uleiurilor esentiale la temperaturi de 5-10 grade sau la maximum 18 grade, in vreme altii considera ca trebuie evitate temperaturile de peste 25-30 de grade. Totusi, majoritatea recomanda, mai mult decat o anumita temperatura, evitarea variatiilor dese si prelungite ale temperaturii. Prin urmare, putem stoca uleiurile esentiale in frigider, in dulapioare inchise sau in suporturi speciale in locuri ferite de razele directe ale soarelui. Daca alegeti sa le depozitati in frigider, ar fi ideal ca sticlutele sa se afle in cutii dedicate, pentru a nu transmite aromele lor alimentelor din apropiere.
Aceste sfaturi se aplica si amestecurilor din uleiuri esentiale si uleiuri vegetale pregatite de noi, mai ales ca uleiurile esentiale diluate cu uleiuri vegetale se oxideaza si mai rapid. De aceea, este recomandat sa facem dilutii in cantitati mai mici, pe care sa le folosim in scurt timp.
Cum ne dam seama daca un ulei a oxidat?
-
are mirosul modificat
-
a devenit tulbure sau prezinta sedimente, mai ales in cazul citricelor; in aceasta situatie, puteti astepta cateva ore pana cand sedimentele s-au depus pe fundul sticlei iar apoi, cu o pipeta curata, puteti transfera uleiul curat in alta sticluta
-
uleiul s-a ingrosat, cu mentiunea ca acest aspect ar trebui corelat cu cele 2 anterioare deoarece, unele tipuri de uleiuri (santal, cedru) pot deveni vascoase fara a fi oxidate
Uleiurile oxidate nu trebuie folosite aromatic, topic, intern cu atat mai putin, deoarece pe langa faptul ca nu isi vor mai face efectul, pot fi si foarte iritante. Le puteti folosi in schimb in gospodarie, in solutiile de curatare, in masina de spalat sau pentru indepartarea insectelor.
Cum pastram noi uleiurile esentiale pe care le folosim?
Noi suntem mari consumatori de uleiuri esentiale, intr-o forma sau alta, utilizam zilnic cateva uleiuri. Asta inseamna ca intotdeauna terminam o sticluta de ulei esential cu mult timp inainte ca uleiul sa se oxideze, chiar daca nu a fost pastrat in conditii optime. Cu toate acestea, avem grija la urmatoarele aspecte:
-
pastram uleiurile doar in ambalajul lor original sau in recipiente din sticla bruna
-
nu uitam sticlutele deschise si infiletam foarte bine dopurile
-
la inceput le pastram in cutii cu capac, genti sau sertare, dar mi se intampla sa uit ca am anumite uleiuri sau sa nu le gasesc atunci cand aveam nevoie de ele. De ceva vreme, prentru ca imi este drag sa le vad si vreau sa le am la indemana si sa le folosesc cu usurinta, prefer sa le pastrez in suporturi din lemn in locuri ferite de lumina directa a soarelui
-
incerc sa pastrez uleiurile din citrice in frigider, dar recunosc ca nu reusesc mereu
Suplimentar, pentru ca nu doar durata de viata a uleiurilor este importanta, ci si suprafata mobilei din casa (din pacate am realizat acest lucru dupa ce am decolorat noptiera, masuta de toaleta si mobila din sufragerie pe alocuri, din cauza picaturilor de ulei esential prelinse pe sticlute), apelam la urmatoarele trucuri:
-
pe masa sau noptiera unde stau difuzoarele impreuna cu uleiurile preferate (am perioade cand prefer sa difuzez mai multe zile la rand aceeasi combinatie), am un mini-suport din lemn pentru 3-4 sticlute sau unul mai mare daca spatiul o permite
-
atunci cand folosim uleiurile pentru masaj intotdeauna avem la indemana suportul special pentru ulei vegetal si uleiuri esentiale, pentru a proteja noptiera, salteaua, tapiteria patului :)
Atentie la copii si la sursele de foc! Uleiurile trebuie tinute la distanta de cei mici, deoarece pot deveni periculoase in mana lor si, desigur, departe de surse de foc, deoarece sunt inflamabile.
Surse:
https://roberttisserand.com/2013/07/lemon-on-the-rockskeep-your-essential-oils-cool/
https://blog.planttherapy.com/blog/2020/01/12/get-organized-how-to-store-your-essential-oils/
https://www.aromaweb.com/articles/essentialoilshelflife.asp